E-ticarette rekabet seviyesi artmaya devam ediyor. İşletmeler, potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek ve tutmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. İşletmenizin başarılı olmasını ve büyümesini istiyorsanız, en son pazarlama teknolojisinin tümünden yararlanmanız gerekir. Yeni araçlar, yalnızca onlar için tasarlanmış web sitesi deneyimleri sunarak müşterileri memnun etmemizi sağlıyor. Müşterileriniz kendi benzersiz, kişiselleştirilmiş deneyimlerine sahip olur ve siz daha fazla satış ve gelir elde edersiniz.
Neyse ki, e-ticaret kişiselleştirmesi artık devasa teknoloji bütçeleri olan büyük satıcılarla sınırlı değil. Artık herhangi bir e-ticaret sitesi bu araçlardan yararlanabilir ve rekabet avantajı elde edebilir. E-ticaret kişiselleştirme, müşterilerinize benzersiz deneyimler sunmaktan fazlasını yapar. Gelirleri önemli ölçüde artırabilir. Kişiselleştirme, müşterileri daha fazla satın almaya yönlendirir ve müşteri sadakatini arttırdığı kanıtlanmıştır.
E-Ticaret Nedir?
Elektronik ticaret ya da internet ticareti olarak da bilinen e-ticaret, internet kullanılarak mal veya hizmet alım satımını ve bu işlemleri gerçekleştirmek için para ve veri transferlerini ifade eder. E-ticaret genellikle fiziksel ürünlerin online satışını ifade etmek için kullanılır. Ancak internet aracılığı ile kolaylaştırılan her türlü ticari işlemi de tanımlayabilir.
E-ticaret dört ana Pazar segmentinde faaliyet gösterir. Bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve diğer akıllı cihazlar üzerinden yürütülebilir. Kitaplar, müzik, uçak biletleri ve hisse senedi yatırımı ve online bankacılık gibi finansal hizmetler dahil olmak üzere neredeyse akla gelebilecek her ürün ve hizmete e-ticaret işlemleri yolu ile ulaşılabilir.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Hangi ürünleri satacağınız ve sektörünüzün ne olacağına karar vermekle işe başlayabilirsiniz. Mevcut olan iş yerinizi sanal dünyaya taşımayı planlıyorsanız, bu aşamayı atlayabilirsiniz. Zaten sektörünüz ve satacağınız ürünleriniz belli olacaktır. Yalnız sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız; öncelikle ürünlerinize ve sektörünüzün ne olacağına karar vermelisiniz. Bu aşamada kendi ürettiğiniz ürünleri satabileceğiniz gibi perakendecilerden ürün temin ederek de online satış yapabilirisiniz.
Kuracağınız internet sitenizin bir alan adı ve sunucusu olmalıdır; bu kelimelere bir aşinalığınız yoksa ve e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız, bu konu hakkında araştırma yapmanız gerekir. Alan adı, sanal dünyada kuracağınız firmanın adıdır. Sunucu ise, sitenizi kurmak ve verilerinizi saklamak için kullanacağınız servistir. Firmamız müşterilerine anahtar teslim çözümler sunarız. Alan adı, sunucu, e-posta gibi konuları biz sizin yerinize düşünürüz.
Bir şirketinizin olması gerekir; İnternet ortamında satış yaptığınız zaman yapmış olduğunuz satışlar için fatura vermeniz gerekir. Başka bir tabirler vergi mükellefi olmalısınız. Kredi kartı, banka kartı ya da havale yolu ile yapılan satışlar için fatura vermeniz gerekeceğinden böyle bir zorunluluk bulunur. Bunun yanı sıra Sanal POS almanız ve işinizin yasal olması içinde vergi mükellefi olmanız elzemdir.
Güvenilir bir altyapıya ihtiyacınız var; E-ticarette güvenlik çok önemli bir konudur. Sitenizin güvenli olması, altyapısının sağlam olması, uzun bir süre yaptığınız işin ayakta kalmasına yardımı olacaktır. Sitenizde açıklar olması ve güvenli olmaması maddi olarak ve manevi olarak size oldukça zarar verebilir.
Belli bir sermayeniz olmalıdır; Sermaye, e-ticarette başarılı olmanın birden fazla kriterini etkileyebilir. E-ticaret yapmanız için çok büyük sermayeye ihtiyacınız olmaz; fakat yine de bir takım bazı harcamalarınız olacaktır. Sunucu alan adı, şirket kurulumu, aylık vergi, ofis kira ve giderleri (varsa eğer), çalışanların maaş ve sigorta ücretleri ve yazılım giderleri gibi birden fazla kalemde masraflarınız olacaktır ve bunları her ay ödemek zorundasınız.
Zaman ve emek; E-ticaret sitelerinin normal ticaretten farkı internet üzerinden satış yapmaktır. Yani, fiziksel olarak bir mağaza üzerinden ticaret yapmaktan bir farkı yok. E-ticaret sitenize ciddi anlamda zaman ve emek harcamanız gerekir. Saydığımız adımları tamamladıktan sonra giderlerinizi de karşılayacak sermayeniz olması durumunda e-ticaret sitenizi çok hızlı bir şekilde kurabilirsiniz.